Kako očistiti profesionalno pečico?

gostinska oprema1 profesionalne kuhinje gostinska oprema

Gostinska oprema je ključna za učinkovitost profesionalne kuhinje, gostinski aparati pa morajo biti ob tem tudi primerno vzdrževani. V tem članku si poglejmo, kako skrbeti za profesionalno pečico ter jo primerno vzdrževati in čistiti.

Pečica s samodejnim čiščenjem Zanussi Professional prinaša velike prednosti tako v ekonomskem kot v praktičnem smislu.

Čiščenje profesionalne pečice zahteva organizacijo

Pravilno čiščenje profesionalne pečice je ključnega pomena, da ta deluje pravilno in zagotavlja kakovostno pripravo jedi. Kot dobro vedo vsi, ki delajo v gostinstvu, pa čiščenje pečice ni vedno enostavno. Gre namreč za dejavnost, ki zahteva čas in vpliva na organizacijo celotne kuhinje, saj med čiščenjem pečice te seveda ni mogoče uporabljati.

Drugi vidik, ki ga ne smemo podcenjevati, so stroški, ki so povezani s čiščenjem. Te je potrebno skrbno upoštevati pri izračunu skupnih stroškov uporabe pečice oz. gostinske opreme. Stroški, ki jih ne smemo pozabiti in jih je treba oceniti, vključujejo:

  • strošek vode, porabljene za čiščenje,
  • strošek detergentov, dodatkov in odstranjevalcev vodnega kamna,
  • strošek energije, ki je potreben za segrevanje vode in/ali izvajanje čistilnih programov.

Pečice s samodejnim sistemom pranja

Na srečo pa so danes mnoge pečice opremljene s samodejnimi sistemi pranja, ki samostojno izvajajo čistilne postopke, ki jih uporabnik programira. Takšna je tudi pečica oz. konvektomat Zanussi Professional, ki s samodejnim čiščenjem uporabniku prinaša mnoge prednosti. Ne samo, da uporabniku ni potrebno prekiniti svojih običajnih dejavnosti, da bi izvedel ročno čiščenje pečice, pač pa zagotavlja tudi izjemno učinkovito čiščenje. Voda namreč doseže veliko višje temperature kot pri ročnem pranju.

gostinska oprema2 1 profesionalne kuhinje gostinska oprema

Je pa za samodejno pranje pečice prav tako potrebno vložiti nek čas in energijo v smislu organizacijskega napora. Samodejni čistilni programi namreč čiščenje običajno izvajajo dlje časa kot bi trajalo ročno čiščenje – in v tem času pečica ni na voljo za uporabo. A z ustrezno organizacijo pralnih ciklov, ki so načrtovani izven običajnih delovnih časov kuhinje, lahko rešite tudi ta izziv. Pečica s samodejnim čiščenjem tako prinaša velike prednosti tako v ekonomskem kot v praktičnem smislu.

Poleg tega se avtomatsko čiščenje izvaja s posebnimi izdelki, ki so posebej zasnovani, da ne poškodujejo površin pečice ali električnih in elektronskih komponent. To je ključnega pomena, da bo pečica delovala na najboljši možen način in v daljšem časovnem obdobju.

Kateri detergent izbrati?

Profesionalna gostinska oprema zahteva posebne detergente – za čiščenje profesionalne pečice boste v najboljšem primeru izbrali detergente, ki zagotavljajo učinkovitost brez onesnaževanja okolja. Za učinkovite rezultate so to profesionalni ekološki detergenti. Na trgu je trenutno na voljo veliko različnih vrst izdelkov, posebej zasnovanih za čiščenje pečic.

Detergenti so lahko v trdni ali tekoči obliki. Prednosti trdnih detergentov vključujejo lažje shranjevanje, saj zavzamejo manj prostora, in omogočajo kuhinjam, da imajo na zalogi večje količine detergenta. Vendar pa trdni detergenti podaljšujejo čas pranja, saj se mora detergent raztopiti, preden se uporabi. Faza raztapljanja detergenta ne zahteva samo več časa, ampak tudi več energije. Temu se lahko izognete z izbiro tekočega detergenta, ki je še boljši, če je že mešan z dodatki in odstranjevalcem vodnega kamna.

Odstranjevanje vodnega kamna

Pri profesionalnih pečicah je poleg čiščenja potrebno tudi odstranjevanje vodnega kamna, ki se lahko nabira v kotlu in drugih delih pečice. To je ključno, da bo pečica lahko delovala učinkovito, zato je pomembno, da se ga redno izvaja s posebnimi izdelki. Pogostost izvajanja tega postopka se lahko razlikuje glede na trdoto uporabljene vode, vendar je običajno potrebno vsaj enkrat mesečno.

Povzemimo

Čiščenje profesionalne pečice je ključno za njeno pravilno delovanje. Avtomatski sistemi pranja pečic omogočajo učinkovito čiščenje, medtem ko izbira pravih detergentov in redno odstranjevanje vodnega kamna ohranjajo pečico v optimalnem stanju. Za avtomatsko čiščenje Zanussijevih pečic priporočamo uporabo originalnih čistil Zanussi/Electrolux v trdnem stanju, ki jih ob montaži tudi brezplačno priložimo.