Ste se že srečali z baristo – in spoznali umetnost mojstrske priprave kave?

gostinska-oprema

Ne le priprava kave, bariste so pravi strokovnjaki priprave kavnih napitkov, ki izvajajo tudi “latte art” – umetniška dela na površini kavnih napitkov. Najdete jih v specializiranih kavarnah po celem svetu. Tistih z edinstvem vonjem po raznolikih kavah s celega sveta, kjer je že izbor kave lahko edinstveno doživetje.

Barista mora imeti globoko razumevanje metod in umetnosti praženja kave, znanje o vrstah zrn in zgodovini kave ter spretnosti “latte art-a”.

Pot do baristovega mojstrstva

Postati barista zahteva čas in prakso. Večina kavarn zaposluje delavce in jih postopoma usposablja za bariste. V večjih mestih se lahko srečate tudi s “kavnimi someljeji”, ki so profesionalni baristi z naprednim znanjem o zgodovini kave, vrstah zrn, metodah praženja in priprave ter latte artu​​​​.

Barista je vešč priprave in postrežbe kave ter drugih kavnih napitkov. Obvlada različne vrste kave iz celega sveta in je spreten v umetnosti priprave, dekoracije in postrežbe strankam​​. Poleg tega barista v kavarni ali baru pogosto postreže tudi lahke jedi, kot so sendviči, bagli, pecivo ali zajtrk​​.

Ključne spretnosti bariste

Barista mora imeti globoko razumevanje mešanic kave, umetnosti praženja kave, delovanja in vzdrževanja espresso strojev ter spretnost penjenja mleka​​. Poleg tega mora imeti dober okus za različne okuse kave in sposobnost prilagajanja receptov po željah strank​​. Pomembno je tudi, da barista pozna različne rituale in vrste kave po svetu, še posebej v mednarodnem okolju​​.

Barista je pravzaprav umetnik, znan po svojem obvladovanju “latte art-a”, ustvarjanju zapletenih vzorcev na površini kapučina​​ – ki jih ustari s pomočjo mikropene. Mikropena je fino penjenje mleka, ki se oblikuje z uporabo posebnega espresso stroja in je ključna za pripravo kapučina in latteja​​​​. Potrebne so tudi odlične spretnosti storitve za stranke in hitra odzivnost​​, ter sposobnost hkratnega pripravljanja več naročil brez zgrešenega naročila​​.

Pomen kakovostne gostinske opreme

Za uspeh bariste in gostinskih delavcev je ključnega pomena visokokakovostna in dobro optimizirana gostinska oprema. Profesionalni espresso stroji, mlinčki za kavo in ostala gostinska oprema morajo biti prilagojeni potrebam bariste ter drugih gostinskih delavcev, da omogočajo učinkovito in kakovostno delo. Pravilno izbrana gostinska oprema, ki je enostavna za uporabo in vzdrževanje povečuje produktivnost, zmanjšuje prekinitve v delu in podaljšuje življenjsko dobo opreme, kar prispeva k gospodarnosti poslovanja.

Podjetje Pajntar – strokovnjaki za profesionalne kuhinje

Ko gre za izbiro gostinske opreme za bar, je pomembno zaupati strokovnjakom. V podjetju Pajntar radi rečemo, da smo strokovnjaki za profesionalne kuhinje, saj nudimo celovite rešitve za gostinsko opremo in profesionalne kuhinje. Glede na potrebe bara pripravimo ponudbo gostinske opreme z inovativnimi izdelki, ki so prilagojeni potrebam sodobnih barov in kavarn.

V podjetju Pajntar vam je zagotovljena kakovostna gostinska oprema, pa tudi profesionalno svetovanje, montaža in vzdrževanje, da bo vaš bar deloval kar najbolj nemoteno in učinkovito.