Mini vodnik po načrtovanju profesionalnih kuhinj

profesionalne kuhinje 1 profesionalne kuhinje gostinska oprema

Vsak projekt profesionalne kuhinje se začne s sanjami o vrhunski, celostni profesionalni kuhinji, ki deluje gladko in brez težav. Za vaš hotel, bar ali restavracijo si seveda želite le najboljše. Na srečo smo v podjetju Pajntar z dolgoletnimi izkušnjami in tehničnim znanjem specializirani prav za ustvarjanje intuitivnih rešitev za kuhinje, ki zadovoljijo tudi najbolj zahtevne kuharje​.

V Pajntarju vas vodimo preko čeri in negotovosti, povezanih z odločitvami glede izvedbe vaše profesionalne kuhinje.

Ključni koraki načrtovanja

Kako pa se tako ogromnega projekta kot je izvedba profesionalne kuhinje sploh lotiti? Potrebno je upoštevati ogromno dejavnikov, od tega, da so prostori ergonomsko prilagojeni, da je poskrbljeno za zahtevane higienske standarde in da profesionalna kuhinja zagotavlja gostinsko opremo, ki jo gostinski delavci potrebujejo.

Poglejmo si korake načrtovanja:

  • Predpriprava: Projekt z vami začnemo s temeljitim pogovorom, kjer z nami delite informacije o prostoru, vaših željah, pričakovanjih in namembnosti kuhinje – denimo o tem, kakšen na tip hrane se bo vaš gostinski obrat osredotočil. Z nami torej delite informacije kot je, ali bo izvedba profesionalne kuhinje prilagojena izvedbi ocvrte hrane, “slow food” ali pa bo denimo predvsem jedi na žaru.
  • Upoštevanje HACCP smernic: Ob načrtovanju upoštevamo HACCP smernice zagotavljajo varnost živil. Pri tem je ključnega pomena, da se čisti del profesionalne kuhinje loči od umazanega dela kuhinje, da se izognemo križanju​​ in s tem preprečimo potencialno kontaminacijo hrane. S tem se izognemo zdravstvenim tveganjem in pa potencialnim pravnim posledicam zaradi neizpolnjevanja standardov varnosti hrane.
  • Ergonomija: Ob načrtovanju je nujno tudi skrbno prilagajanje pohištva in razporeditev elementov gostinske opreme za doseganje kar največje učinkovitosti in udobja osebja​​. Tako izboljšamo učinkovitost dela, zmanjšujemo telesno obremenitev in tveganja za poškodbe, kar vodi do bolj zdravega in zadovoljnega osebja. Posledično s tem poskrbimo za boljšo varnost uporabnikov prosotra, saj zmanjšujemo tveganja za zdrse, padce in poškodbe.
  • Tehnološke inovacije: Za najboljšo učinkovitost uporabimo napredne sisteme kot je Connectivity & Match funkcija Zanussi Professional – s čimer bomo optimizirali procese in izboljšali kakovosti jedi​​. V primeru tega sisitema gre za povezavo pečice in hitrega ohlajevalnika oz. šokerja, s katero si omogočite še bolj gladko in hitrejše delovanje osebja v profesionalni kuhinji.
  • 3D vizualizacija: Ko upoštevamo vse te dejavnike in ko dogovorimo vaše želje in pričakovanja, sledi 3D izris profesionalne kuhinje. Tako si končni projekt lažje predstavljate, zaradi česar lahko profesionalno kuhinjo še bolj optimiziramo in izbiro gostinske opreme primerno prilagodimo.
  • Financiranje: Pajntar ponuja pomoč pri finančni konstrukciji in ureditvi financiranja​. Da vam bo še lažje, vam ponujamo leasing poslovni najem opreme preko podjetja Grenke Leasing. Stopite v kontakt z nami in skupaj bomo našli ustrezno financiranje za vas.

Dodatni nasveti za načrtovanje

Kaj pa je  še pomembno upoštevati in imate lahko v mislih, ko se lotite načrtovanja profesionalne kuhinje. Tukaj je nekaj področij, ki jih je pri tem pametno imeti v mislih:

  • Spremembe v gostinstvu: Nove tehnologije in trendi, kot so vidne kuhinje, žari na trda goriva in food trucki, spreminjajo pristop k načrtovanju kuhinj​​.
  • Tehnološki načrt: Pri načrtovanju je pomembno definirati kvadrature, logistične poti, energente in opremo. Na tak način dosežete zmanjševanje higienskih kritičnih točk​​.
  • Prilagoditev prostora: Današnji trendi zahtevajo večfunkcionalno opremo in manjše kuhinje, kar povečuje zahteve za inštalacije in gradbene elemente​​. Prostor je potrebno prilagoditi tudi tem zahtevam.
  • Priključna moč: Tudi priključna moč je ključen element v načrtovanju, ki vpliva na porabo elektrike in priključno moč​​.
  • Varčevanje z energijo: Pri načrtovanju je pomembno, da se upošteva tudi sisteme za optimizacijo porabe elektrike in izkoriščanje odpadne energije hladilnic​​.
  • Uporaba indukcije: V razmislek – uporaba indukcijskih štedilnikov povečuje učinkovitost in varnost, a s tem so povezani tudi višji stroški.

Obrnite se na Pajntar d.o.o.

Vsa ta vprašanja imamo v mislih že pred našim prvim sestankom. Vodimo vas preko čeri in negotovosti, povezanih z odločitvami glede izvedbe vaše profesionalne kuhinje. Pomembne so nam vrednote kot so doslednost, zanesljivost, odgovornost in natančnost, z vami pa smo tudi po tem, ko kuhinjo dokončno načrtujemo. Za vas izvedemo montažo profesionalne kuhinje, ter skrbimo za vzdrževanje in servis gostinske opreme na dolgi rok.

Povzemimo

Kakovostno in premišljeno načrtovanje profesionalne kuhinje ni le ključ do učinkovitosti in zadovoljstva kuharskega osebja, temveč tudi do uspeha gostinskega obrata. Sodelovanje s strokovnjaki, kot je Pajntar, in upoštevanje sodobnih trendov in tehnologij, zagotavlja, da bo vaša kuhinja ne samo funkcionalna, temveč tudi varna, ergonomska in energetsko učinkovita.