Odprti hladilniki ali hladilniki s steklenimi vrati?

hladilniki 01 profesionalne kuhinje gostinska oprema

Če opremljate gostinski objekt in razmišljate o tem, kako gostom ponuditi pijačo, potem je pomembno, da poznate razlike med odprtimi hladilniki v primerjavi s hladilniki, ki imajo steklena vrata. Oboji imajo svoje prednosti in lastnosti pri samopostrežni ponudbi, zato je dobro vedeti, kaj lahko pričakujete pri posameznem tipu hladilnika in se modro odločite.

Odprti hladilniki in hladilniki s steklenimi vrati so primerni za samopostrežni tip ponudbe – toda vsak ima svoje posebnosti.

Hladilniki s steklenimi vrati

Hladilniki s steklenimi vrati so priljubljeni v trgovinah in tudi v samopostrežnih restavracijah. Vrata so njihov ključni del, ki pomaga varčevati z energijo, hkrati pa omogočajo neoviran pogled na ponudbo. Izdelki v njem so na varnem pred prahom in umazanijo, zaradi česar so priljubljeni tudi pri ponudbi hrane.

Po drugi strani imajo ti hladilniki nekaj slabosti, kot je recimo ta, da se steklena površina hitro umaže, kar pomeni ,da je treba tak hladilnik pogosteje čistiti. Druga stvar, ki vam lahko prekriža načrte pri nakupu, je ta, da so take hladilne vitrine običajno nekoliko dražje, še posebej, če so specializirane za posamezen produkt, kot je recimo vino.

Odprti hladilniki

hladilniki 02 profesionalne kuhinje gostinska oprema

Odprte hladilnike večinoma najdemo v supermarketih, kjer v njih hranijo vse od jogurtov, pijače, sadja do prigrizkov. Prav tako pa jih najdemo v samopostrežnih restavracijah, kjer so nepogrešljiva gostinska oprema. Njihov sprednji del je v celoti odprt, kar kupcem omogoča lažji in neoviran dostop do artiklov – to lahko pospeši prodajo, saj lahko kupci zgrabijo izdelke kar mimogrede. 

Ker pa ti hladilniki niso zaprti, vanje lažje pride topel zunanji zrak. Zato je treba razmisliti, kateri izdelki so za tak hladilnik sploh primerni. Priporočamo izdelke v originalni embalaži z daljšim rokom uporabe. Odprti hladilniki so običajno tudi glasnejši, zato je treba razmisliti, kam v prostoru jih postaviti, pa tudi poraba električne energije je večja.

Odprti hladilniki pospešujejo prodajo, saj lahko kupci izdelke vzamejo kar mimogrede.

Kateri hladilnik izbrati?

Gostinska oprema je za vsak lokal zelo pomembna, zato je tudi pri nakupu hladilnika pomembno, da razmislite, kaj pravzaprav od njega pričakujete. Zato upoštevajte naslednje kriterije:

  • tip produktov: če prodajate produkte v originalni embalaži, potem je odprt hladilnik dobra rešitev. Za bolj občutljive izdelke pa izberite tistega s steklenimi vrati.
  • budget: hladilne vitrine so ponavadi dražje od odprtih hladilnikov (odvisno spet od velikosti), vendar pa mora biti svežina izdelkov vaša prva skrb.
  • vzdrževanje in čiščenje: lažje je čistiti odprti hladilnik, kot hladilno vitrino, kar je morda komu pomemben faktor pri izbiri.
  • poraba  energije: zaprti hladilniki so običajno bolj varčni in tako okolju prijaznejši.
  • dostopnost: je odpiranje vrat na hladilniku oteženo? Ali pa morda postavljate hladilnik tik pred blagajno, za tiste spontane nakupe? Razmislite, kaj želite doseči in kako bodo stranke najlaže kupile, kar prodajate.

Povzemimo

Skratka, ko izbirate med odprtim hladilnikom in hladilnikom s steklenimi vrati, je pomembno upoštevati posebne potrebe in želje trgovine, vključno z zgoraj predstavljenimi dejavniki. Z upoštevanjem teh dejavnikov se lahko lastnik trgovine informirano odloči, kateri tip hladilnika je najboljši za njegovo podjetje.