Prednosti hladilne in zamrzovalne komore

Pajntar

Kaj zagotavlja ogromno prostora za shranjevanje, ob tem pa znižuje stroške obratovanja profesionalne kuhinje? Preverite v članku.

Hladilne in zamrzovalne komore prinašajo velik prihranek prostora in tudi energije.

V profesionalnih kuhinjah v zadnjih nekaj letih hladilne in zamrzovalne komore postajajo vedno bolj priljubljene. Kakšne so njihove prednosti?

Skrbno shranjevanje hrane

Pomemben člen v verigi priprave hrane v profesionalni kuhinji je poleg priprave hrane, kuhanja, pomivanja in serviranja tudi shranjevanje hrane. Sadje, zelenjava, meso in mesni izdelki, mlečni izdelki, slaščice in druga živila morajo biti shranjena v primerno ohlajenem okolju z optimalnimi pogoji, da ostanejo dolgotrajno kakovostna in sveža.

Hladilniki pri tem igrajo pomembno vlogo. V zadnjem času pa jih v mnogih restavracijah, hotelih in barih začenjajo nadomeščati hladilne in zamrzovalne komore, saj prinašajo nekatere ključne prednosti pred hladilnimi napravami.

Praktičnost in veliko prostora

Kuharji in drugo osebje v profesionalni kuhinji delajo veliko bolj učinkovito, če imajo sebi in delovnim procesom prilagojeno okolje, v katerem delajo. To je dobro imeti v mislih že pri načrtovanju kuhinje, pri izbiri aparatov za kuhinjo in pri izbiri načinov, kako se lotevate priprave, kuhanja in shranjevanja hrane. Pri shranjevanju hrane je ključno, da je prostor, kjer so živila shranjena, zadostno ohlajen, prilagojen higienskim zahtevam HACCP ter predvsem – prijazen uporabnikom.

Hladilniki ali hladilna / zamrzovalna komora?

Velikost prostora, kjer hrano shranjujete, je v restavracijah pogosto problem, saj je prostora hitro premalo. Hladilniki omogočajo zelo majhno shranjevalno površino, prav tako pa večje število hladilnikov zavzame ogromno prostora v kuhinji. 

Ta problem učinkovito rešujeta hladilna komora ali zamrzovalna komora. Narejena po meri in glede na potrebe posamezne kuhinje in gostinskih delavcev ena hladilna komora prostorsko nadomesti večje število hladilnikov. S tem tudi zagotavlja praktično in strukturirano shranjevanje živil. Ni pa prihranek prostora edina prednost, ki jo tovrstne komore prinašajo.

Kar do 50 % prihranek energije

Pajntar

Hladilna in zamrzovalna komora poleg tega tudi zagotavlja velik prihranek energije. Prihranek pri energiji v primeru uporabe hladilne in zamrzovalne komore je tudi do 50 % večji kot pri uporabi večjega števila hladilnikov. To je posledica tega, da pri hladilni in zamrzovalni komori potrebujete zgolj en kompresor, medtem ko jih pri uporabi večjega števila hladilnikov potrebujete več. Na koga pa se lahko obrnete za nakup hladilne ali zamrzovalne komore?

Napreden sistem izvedbe komore

V podjetju Pajntar d.o.o. vam izvedejo hladilne in zamrzovalne komore, popolnoma po meri, z naprednim hitrim sistemom povezave panelov s kljukicami, čemur rečemo “klik sistem”, ki omogoča maksimalno toplotno izolacijo. Pri klik sistemu se paneli zlagajo skupaj kot lego kocke. Ob tem pa je končni izgled komore zaključen in kakovostno izveden. 

V skoraj vseh primerih pri nakupu hladilne komore gre za tipske projekte, kar pomeni, da se zanje specifično nariše načrt in se komoro potem izvede glede na načrt. Izvede se jih iz panelov, debeline 10 cm, ki so izolirani, v obliki sendvič plošč. To pomeni, da je zunanji del kovinski in pobarvan, medtem ko je notranji del iz poliuretanske pene, ki ima funkcijo izolacije komore. Ker so plošče kakovostno izolirane, to preprečujejo nastanek kondenza na notranji strani komore. Uporabljeni materiali ustrezajo najvišjim standardom EU glede koeficientov prehodnosti toplote.

Komora je izdelana popolnoma po meri, deli komore pa so nato spojeni skupaj, kar je tehnološko zelo napredna rešitev. Posledično je montaža komore izvedena izredno hitro in ne zahteva strokovnega znanja o hlajenju.

Katere prednosti prinaša?

Prednosti, ki jih hladilna oz. zamrzovalna komora omogoča, so povezane z izkoristkom prostora in energije ter praktičnostjo in varnostjo uporabe. Če naštejemo nekatere od njih:

  • Hladilna komora ima protizdrsna tla na vhodu, kar zagotavlja varnost pri uporabi.
  • Ima zaobljene vse notranje in zunanje vogale ter vse robove – zaradi česar se na njih ne naberejo bakterije, plesni in druge nečistoče.
  • Hladilna ali zamrzovalna komora zagotavlja digitalno regulacijo temperature. To pomeni, da omogoča natančno nastavljanje temperature, ki jo lahko učinkovito spremljate in vodite, tudi za potrebe izpolnjevanja zahtev HACCP. Prav tako ta možnost omogoča samodejno odtaljevanje komore po potrebi.
  • Omogoča nastavljanje različnih programov hlajenja. Med njimi so denimo programi za sušenje salam, shranjevanje sirov ter za shranjevanja in hlajenja drugih vrst živil. Ti programi denimo omogočajo regulacijo vlažnosti in druge nastavitve, ki ustvarjajo idealne pogoje za shranjevanje specifičnih vrst živil.
  • Paneli, iz katerih je sestavljena komora, so debeli 10 centimetrov, kar zagotavlja dobro izolacijo in posledično varčnost ter energetski in finančni prihranek glede shranjevanja živil.
  • Komora je v celoti skladna z evropskimi predpisi o varnosti in higienskih standardih.
  • Notranji prostor je opremljen z notranjo razsvetljavo (vodoodporen IP54), ki je nameščena na plošči hladilne enote.

Hladilna ali zamrzovalna komora je optimalni način shranjevanja živil v profesionalni kuhinji.

Dodatno fleksibilnost in prednosti prinaša postavitev zunanje kompresorske enote namesto notranje kompresorske enote. Na ta način tako hrup kot segrevanje, ki ga povzroča kompresorska enota, prestavite v zunanjost objekta.

Notranja ureditev komore

Pajntar

Prednost hladilne in zamrzovalne komore je tudi, da v notranjosti lahko namestimo prilagojene regale, ki so:

  • odporni na nizke temperature,
  • iz materialov, ki zadostujejo higienskim standardom,
  • izdelani popolnoma po meri za maksimalen izkoristek prostora,
  • odporni na nizke temperature,
  • iz lahkih materialov.

Ti regali so iz polipropilena, ki je istočasno lahek in robusten material, in imajo nosilnost vse do 200 kilogramov. Tako na njih lahko naložite zares težka sveža in pripravljena živila, zrak pa bo ob tem še vedno krožil po komori.

Če torej iščete optimalni način za shranjevanje živil v vaši profesionalni kuhinji, je hladilna ali zamrzovalna komora odlična izbira za vas

Zaključek

V profesionalni kuhinji boste pridobili ogromno prostora in prihranili, če se odločite za vgradnjo hladilne oz. zamrzovalne komore. Ta bo nadomestila več hladilnikov in vam omogočila shranjevanje ogromnih količin živil.